innebandy.blogg.se

25e turnéinlägget

Båstad Open närmar sig med stormsteg. Här kommer därför en update bland några av de deltagande lagen.


Jag frågade följande sex frågor till lagen och fick dessa svar:


1. Hur har försäsongen sett ut för sedan serien tog slut i våras?
2. Vad är er målsättning och vilka förväntningar har ni med Båstad Open?
3. Vilka spelare ska publiken hålla ett extra öga på under cupen?
4. Har ni ändrat något inom laget jämfört med förra säsongen? Taktik, upplägg, spelfilosofi, etc.
5. Har ni fått några nya spelare som publiken kommer att få skåda under turneringen?
6. Får era spelare gå till Pepes bodega på fredags- och lördagskvällen?


Damlagens svar


Engelholm

1. Vi har tränat 5-6 gemensamma pass i veckan sedan 5 maj och fortsätter med det under hela året. Vår nya fysansvarige, Stefan Sandlund, har gett tjejerna en bra grund att stå på samt ökat träningsdosen markant. Under sommaren kommer vi att deltaga i en rad händelser, med BOO som upptakt.
2. Som tränare vill vi ge spelarna en välförtjänt "morot" efter allt hårt slit. Laget kommer att få praktisera de taktiska bitarna vi gått igenom. Vi förväntar oss en rolig och givande helg på såväl banan som utanför!
3. De som utmärker sig mest. Vi har värvat både rutinerat och ungt och det skulle förvåna mig mycket om nyförvärven, likväl det gamla gardet, inte vill visa upp sig och ge allt!
4. Visst har vi gjort ändringar men man måste köpa godiset innan man får äta det. Förra året var komplicerat med tanke på vår tunna trupp men i år har vi en större bredd att jobba med. Det är inte i Båstad vi ska vara på topp utan laget får nu chansen att visa vart de står.
5. I skrivandets stund är samtliga gamla och nya spelare på plats under BOO. För att nämna någon så gör vår Schweiziska landslagsmålvakt Andreia Koller Sverigedebut.
6. Vi kommer ha samlade aktiviteter och i övrigt gäller sunt förnuft!


Falun
1. Försäsongen har varit lite annorlunda än tidigare år, då laget har fått en ny fystränare i Karin Torneklint (Systrarna Kallurs tränare). Det har inneburit mycket fokus på styrka och snabbhet. Från juni har vi kört fem pass i veckan utan uppehåll. Lite starkare och lite snabbare hoppas vi!

2. Båstad är ett perfekt sätt för de nya att lära känna de gamla rävarna. Vi vill naturligtvis alltid vinna, men fokus ligger mer på det roliga. Jag själv kommer inte att coacha laget utan sitta och mysa på läktaren med min familj. Coacher för laget blir istället tre spelare, Sara Krisoffersson, Anette Lundin och Malin Dalbjer.

3. Håll ett öga på alla våra unga talanger. Det har skett ett generationsskifte i laget och det vimlar av unga framtida landslagsspelare. Tyvärr finns inte alla med i Båstad. Håll ett extra öga på Therese Strömberg inför hennes genombrottsår.

4. Ändring och utveckling sker hela tiden. Jag är själv rätt ny på detta och även jag utvecklas som tränare hela tiden. Kan väl säga att vi aldrig är rädda eller fega på plan. Framåt!

5. Vi har ett par nya spelare. Håll koll på supersnabba Erika Andersson!

6. Som sagt, vi är här för att ha roligt och tjejerna har sin egna lilla invigning av nya spelare den här helgen och då blir det säkert ett och annat besök på Pepes, efter Båstad är det dock slut på krogbesöken.


Täby
1. När det gäller Båstad så är det ingenting jag eller någon annan ledare har så mycket mer att göra. Det är spelarna själva som åker ner på eget initiativ, så från föreningens håll är det ingen målsättning satt för turneringen.

2. Vi körde hårt fram till midsommar och efter det har det varit individuell träning under juli. Veckan före Båstad kör vi en del tester för att sedan gå in i hall först efter Båstad.

3. Täby är ett ungt lag med massor av spelare som kan komma att blomma ut under säsongen, kanske redan i Båstad. Vem av dessa som man ska hålla ett extra öga på är svårt att svara på, tycker att alla är värda en titt.

4. Blir inga större taktikförändringar jämfört med tidigare men en hel del förbättringar.

5. Vi har en hel del nya spelare i truppen, alla kommer dock inte att vara med i Båstad. Matilda Rotevall ny från Balrog, Sandra Linder ny från Dalen, Madelene Westerberg ny från Råsunda och Sara Karlsson ny från Gävle är de nya spelare som kommer till spel som det ser ut i dagsläget.

6. När det gäller Peppes så har vi inga regler eftersom det inte är föreningen utan spelarna själva som tagit initiativet och står för kostnaderna. Är dock säker på att tjejerna klarar av att ha kul med måtta och spela bra innebandy.

Pixbo IBK

1. 3-4 gemensamma fyspass under maj-juni och sedan hårt styrd egenträning under juli.
2. Vi tänker satsa på spelglädje och sociala lagaktiviteter, vi siktar på en positiv säsongsstart.
3. De som visar upp störst spelglädje kommer garanterat att roa lite extra.
4. Det kommer att bli mycket nytt, återstår att se hur mycket som märks redan i Båstad.
5. Jag räknar med att samtliga våra sju nya spelar kan vara med under helgen, kanske finns även någon spelare från vårt samarbetslag i division 1 med under helgen.
6. Våra spelare vet vad som gäller på denna nivå, vi satsar på frihet under ansvar och litar på att alla håller sig inom våra gemensamma ramar.


Surte
1. Vi körde igång från mitten på maj med två löpträningar och ett brottningspass + ett egenträningspass i veckan. Vi har nu haft ett tre veckors uppehåll innan Båstad, med egen träning dock. 
2. Målsättning har vi inte talat om, men givetvis gäller att när vi står på planen kommer vi att ge 100 %. Vi ser detta som en chans att spela kravlös innebandy och ha det roligt tillsammans och utveckla gruppen på det sociala planet.
3. Nr22 finns även några nya men vet inte vilka nummer de har.
4. Vi har inte kommit så långt än, med tanke på att hela vår tränarstab är utbytt så har vi en intressant säsong som drar igång efter Båstad med taktik och upplägg, men i nuläget vet vi inget.
5. Ja vi har en ny back som kommer från Pixbo, Eva Ani, henne kommer vi ha nytta av. Även en center/forward som heter Sofia Mattson Nilsson som jag tror det kan vara riv i.
6. Ja, vi är vuxna människor.

Ljungby
1. Det var ett härligt serieslut för vår del förra året! Mitt första som seniorledare och kan man få det bättre än att ta sig upp till div1! Vi har hållit igång någon månad redan och tränat två ggr i veckan, både inne och ute.
2. Först ska vi ha en väldigt trevlig helg tillsammans vi som åker. Givet vis så satsar vi på att först ta oss vidare ifrån gruppspelet. Det vi förväntar oss är att de ska bli en rejäl upplevelse och att det ska vara väl organiserat!
3. Bra fråga, de som de pratas mycket om i vanliga fall kommer inte att vara med för de är bortresta. Men det finns en del att hålla ögonen på ändå. Vi har en jämn och bra trupp men skulle nog föreslå att håll ett öga på fröken Zilkic nr 9, en redig konstnär!
4. Det kommer att bli en del förändringar inom de mesta. Vi vet att det kommer att krävas en hel del mera ifrån oss i div1. Mera vill jag inte gå in på. De som följer oss kommer nog att bli lite förvånade!
5. Vi har några intressanta namn på gång och vi hoppas att en av dem kommer att vara tillgänglig för spel till Båstad.
6. Svaret är NEJ!!!!! Vi åker för innebandyns skull! Det som finns där inne är trevligt som attan men det kan man göra nästa när som helst. Förutom när man är anmäld till denna turnering!


Warberg

1. Vi har precis kommit igång. Vår serie börjar nämligen inte förrän i slutet av oktober.
2. Att svetsa samman gänget och att det blir fint väder
3. Therese Arneson, Linnéa Petersson och Malin Emanuelsson
4. (Valde att inte svara på frågan)
5. En ny målvakt som heter Anna Ståhl.
6. Ja. Om de kommer in (många är ganska unga).


Engelhom  U
1. Den har sett väldigt bra ut. Träningsnärvaron har varit hög och det är bra fart i tjejerna.

2. Då vi inte är färdiga med att sätta ihop vår div. 2 trupp inför kommande säsong har vi inga större sportsliga målsättningar men jag förväntar mig att tjejerna tycker det är inspirerande att möta det motstånd vi har i gruppen i form av Pixbo och Täby.  Men vi kommer definitivt inte att ge bort några matcher i Båstad.

3. Jag tycker publiken ska hålla ett extra öga på våra duktiga målvakter Hanna Lindskog och Sofie Andersson samt en spännande vänsterforward i Linnea Jönsson.

4. Där kommer bli några små ändringar inför Båstad, men de större förändringarna kommer ni inte få se förrän serien startar i höst.

5. Vi har en mängd nya, unga och hungriga spelare, främst från de egna leden men även utifrån.   

6. Vi kommer ha några restrektioner då flertalet av våra spelare är under 18 år. Men där kommer finnas tillfälle för "fest".


Som ni ser har samtliga elitserielag svarat förutom Rönnby som pga "brist på tid" inte hade möjlighet att svara på frågorna.


Herrlagens svar


Pixbo IBK

1. Efter tester i början av maj så startade försäsongsträningen sista veckan i maj. Träningen har bestått av uthållighet, styrka och en del brottning.
2. Målsättningen är att gruppen blir ännu starkare och tightare efter en turneringsvinst och en jäkla massa roligt.
3. Ta en titt på Henrik Quist så får ni beskåda ett backspel i världsklass.
4. Det får ni skåda under säsongen...
5. Juha Leinonen, Jacob Grauers, Mattias Ryberg och Oskar Thormälen.
6. Jadå.

Lindome

1. Vi har lirat lite fotboll en gång i veckan men vi kommer att köra några pass innan cupen.
2. Vår målsättning är att svetsa samman laget. Vi har absolut inga förväntningar på vårt spel.
3. Vi är ett jämnt lag helt utan stjärnor men om man ska nämna någon tekniker så får det bli Niklas Meyer.
4. Vi kommer att ändra det mesta i år men det är inget som ni kommer att få se i Båstad. I Båstad kommer vi att köra på som vi slutade förra säsongen.
5. Japp. Andreas Pålsson (Partille), Jonathan Nord (Partille) och Robert Emanuelsson (Älvstranden) kommer med till Båstad.
6. Hahahaha, självklart. Jag kan nog inte stoppa dem? Det blir dans dans dans.

Åstorp/Kvidinge

1. Efter den tunga avslutningen på säsongen med tappad serieledning och den knappa förlusten i kvalet så har vi från och med juni kört fyra pass i veckan.
2. Sammansvetsa laget och göra en rolig grej tillsammans. Eftersom vi gick vidare från gruppen i fjol vill vi gärna göra om det igen... 
3. Zorrokungen Hampus Malm, speedkulan Danne Kristiansson och hårdskjutande Mackan Pålsson
4. Lite småjusteringar, men vi bygger till största del vidare på det vi har med oss från förra säsongen
5. Laget är inte uttaget, men förmodligen kommer samtliga sex nyförvärv att på något sätt synas i Båstad. Schweiz-proffset Andreas Lindström, Lugis poängkung från förra säsongen Bobby Sjögren m.fl.
6. Ja, frihet under ansvar gäller!


Förslöv
1. Vi började träna inomhus den 21 juli. Sommarträningen har spelarna själv fått sköta.

2. Målet är väl att gå vidare från gruppen och ha roligt.

3. Blixt, Antolovic m.fl.

4. Vi har bytt från manman till zon inför denna säsong. Får se hur detta faller ut. Kan alltid luta oss tillbaka på manman.

5. Ja, vi har fått fem nya spelare inför denna säsong. David Jönsson, Johan Karlsson och Joakim Krämer från Munka Ljungby, Daniel Ljunggren och Magnus Palmér från Strövelstorp.

6. Ja, klart man ska ha lite roligt, men det gäller ju att man kan spela direkt på lördag morgon.


Munka-Ljungby
1. Vi har kört fen dagar i veckan sedan maj med någon veckas uppehåll.
2. Bra fråga, målsättningen inte helt satt, men blir det att gå för fullt gör vi det för att vinna BOO annars blir det väl Bodegans guld som får svara för valören.

3. Alltid talangerna. Oliver Uhrberg & Oscar Blomstergren är framtidens stjärnor. Håll koll på dem!
4. Många nya tankar, idéer och upplägg givetvis. Vi har äntligen flyttat upp på elitnivå och det ska märkas hela vägen. "Svärdet" kommer att vara det senaste i spelsystemsvärlden, men det får nog dessvärre inte alla smaka på.

5. Båstads egen pojklillebror Hägerström finns med i det nya protokollet. I övrigt Lillis Wernersson m.fl.

6. O, yes! Är det inte där vi spelar matcherna?

Engelholm U

1. Merparten av spelarna har tränat fysik 4-5 ggr/veckan med div 1 laget. Sedan samlades hela tuppen efter midsommar och då har vi kört fys och innebandy.
2. Svårt att säga när laget är helt nytt men de har överraskat positivt på mig så vi ska gå vidare från gruppen i alla fall.  Sedan kan allt hända.
3. Nr 9, John Persson är alltid sevärdig och nr 89, André Bengtsson är en härlig lirare.
4. Precis som laget, så är allt nytt men vi har kört mycket taktik så Båstad Open blir första testen.
5. Utöver spelare som kom genom sammanslagningen så har vi fått fyra st "nya". Vet inte om alla kommer att vara med i Båstad Open men nr. 87, Magnus Larsson från Vv84 är där.
6. Beror på resultaten...


Pixbo IBF
1. Vi har kört försäsongsträning maj/juni och 3 veckors egenträning under juli.
2. Vi har en stor trupp med och ser Båstad som en viktig cup för att utveckla laggemenskapen. Vi går dock alltid in med inställningen att vinna varje match. Vi förväntar oss bra matcher i en fantastisk sommarmiljö.
3. Vi har många talangfulla unga spelare som är värda att hålla ett öga på.
4. Laget har föryngrats rejält, där stommen är killar födda 90-91.
5. Massor, 2/3-delar av truppen är ny inför denna säsong
6. Killarna får besöka vilka ställen som de vill. Vi har dock totalt alkoholförbud under cupen.


Lindås
1. Vi har ägnat oss åt intervallträning i sju veckor, för att nu ha gått över till några veckor av egenträning på gymmet.
2. Vi använder deltagandet i Båstad som en kickoff och ett tillfälle att svetsa samman laget i första hand. Andra hand får resultaten komma. Men känner jag en del av vinnarskallarna i laget rätt, så kommer viljan till att prestera finnas där med.
3. Vår unge talang Rasmus Carlsson är alltid underhållande att titta på. Tror även att Anders Sjöstrand kan trivas i solen på centercourten.
4. Finns en del men tror vi mörkar det under Båstad när det sitter sådana rutinerade rävar som Micke Hill på läktaren.
5. Ja vi har med Karl Nilsson, Jonas Nilsson, Carl Gabrielsson, Zackarias Carlsson och Viktor Hägerström som alla är nya för i år.
6. Det finns en del kvällsaktiviteter inplanerade, inte omöjligt att pepes är med i de planerna.


Jag frågade även Warberg varför man väljer att inte deltaga i denna cup och fick då till svar att det var många år sedan Warbergs herrlag deltog i Båstad Open. När det gäller träningsmatcher satsar man hellre på fullängdsmatcher mot riktigt bra motstånd. Så vill man se warbergs stjärnor får man istället bege sig till torget i Varberg City kl. 19:30 på torsdag den 31 juli dagen innan Båstad Open drar igång alltså.


Vi kommer ju även att för första gången få se ett Belgiskt lag deltaga i cupen. Varför är de med och vilka är de egentligen? Detta och lite till kan ni läsa i denna exklusiva intervju nedan:

It's fun that you have choosen to join a Swedish cup. Is it your first cup here in sweden?
Yes, it is the first time we come to Sweden with the team and we are very much looking forward to it!!

Why do you choose just this cup?
Actually, we didn't really choose the tournament. Daniel Borg, assistant coach of our national team, contacted me to ask if we were interested to participate in the Bastad Open and of course, we didn't hesitate since it is a tournament with elite teams, which for us is a once in a lifetime opportunity to meet them on the field ;-)

How has your pre-season training been?
We haven't really been training for the moment. Every year we take our break from half of June (due to the exams) till beginning of August, since the new seasons only starts at the beginning of October and lots of the players are on a holiday in July. But the past season has been great. My players all worked very hard and so we achieved the 2nd place in our Belgian league, right after the Waterloo lions!  Basicly the Bastad Open will be the beginning of preparation for the next season. We have organised a floorball camp for our youth players, that takes a lot of time too to organise and prepare. But it was great fun, we had 35 participants from 9 till 16 years old.

How does your team look like? Lika averge-age, skills, number of players.
The average age of my team is about  20 years old. So we are a very young and ambitious team. We are about 20 players in the team between 16 and 35 years old. We obviously won't be as skilled as the players we will meet in the tournament, but we practise very hard and I can see my team growing better every year.

I heard that you reasently were in Groningen and played Groningen Floorball Open. You won the cup over a swedish team. What can you say about that tournemant?
We played the GF Open in Groningen at the end of June. It is a great tournament, but up until this year, we never really managed to get into the top 5... Our aim this year was to get to the semi-finals, but it got better than that. We got to the final after beating the team from Bremen - Germany with 6 - 1! The final was very tight, especially since we got a lot of 2-minute penalties. But it didn't stop us from winning the game. We scored twice short-handed, so we could say that our box / diamond play was okay ;-)


What do you know about the other team in the tournement and what are your expectation?
We know that all teams play at a very high level, much higher than ours ;-) Players we know from the teams are e.g. Mathias Anderson and Alexander Nede, from FC Helsingborg. I know they are all top teams and we will have it very tough against them, without a doubt. We know that we will lose all the games with clear numbers, but we are coming to get more experienced and to learn from every game! A team only improves by playing against better teams, and that is our aim! We will definitely take on this opportunity to see a lot of games and of course, we come to have fun too.

How is your tactic? How do you play? Like 2-2-1 or 2-1-2 or something else?
We play both 2-2-1 and 2-1-2, but we prefer the first and but of course every team has some special tactics of their own. I think we should focus most on our defence during this tournament, but of course we want to score some goals too, so we won't forget our attacking play.

Which players should the crowd look after from your team in the tournement?
You should look after all of the players of the team, but if I have to mention some:
- Jonas D'Heer, number 99 - goalie. He is (one of) the best goalies in Belgium, very fast, talented and grows better every season.
- Thomas Ghilain, number 11. He is a forward playing, very young and talented guy.
- Jeroen D'Heer, number 16. He became the MVP of our team during the past season. He is a center/defender and is very solid in these positions.
- Jonathan Chiau, number 15. He became top scorer in the Belgian league 2007-2008 with 63 points (33 goals, 30 assists)
- Ruben Props, number 26. He is probably the most underestimated player of the team, he is small, but fast and furious

Dagens film: The Holiday